Inte som andra barn



Johan Croneman skriver en tv-krönika i dagens DN om kungahuset i medierna. Croneman skriver att de frågor som ställs till medlemmar ur kungahuset avslutas med det sedvanliga fnittret.
Croneman skriver att han vill se en djupare granskning utav kungahuset och hovets förvaltning utav våra skattepengar. Inte alltså en småtrevlig inställning till den lilla, gulliga familjen Bernadotte. Ok, hovet får stört lite skattepengar per år, under femtio miljoner kronor. Det är alltså sjukt mycket mindre än vad ett Jas-plan kostar. För att inte tala om vad regeringskansliet kostar.

Men det handlar inte om ekonomi, utan om demokrati. Och speciella medborgare. Kungen står över svensk lagstiftning genom sitt immunitetsskydd, vilket gör att han inte kan bli åtalad för något. Men viktigast av allt är att han inte är vald utav folket, alltså vi. Han är också en svensk medborgare, betalar skatt som alla andra och intresserad utav bilar. Men folk är han inte.

Ur Successionsordningen i svensk lagstiftning: Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).

Fredrik Lindström hade ett tv-program som hette världens modernaste land och det syftade på Sverige. Världens modernaste land borde ha religionsfrihet kan man tycka. Bara för att man heter Bernadotte i efternamn så står du också över lagstiftningen. Vi är alla lika inför lagen- utom kungahuset. På gott och ont, argument här kan vara att du och jag får tro eller inte tro på vad vi vill utan att bli bestraffade för det. Kungen får inte välja vilken tro han vill, han måste vara av den "rena, evangeliska läran"- men han kan inte heller bli åtalad för brott i Sverige.
Jag antar att detta bara är för syns skull. Som att kungen är hedermedlem i AIK, fast han är djurgårdare.
Av princip tycker jag ändå att sånt här hör hemma i medeltiden, inte i världens modernaste land.

Inför en folkvald statschef och låt det vara den enda skillnaden. Alla ska vara lika medborgare och stå lika inför lagen. Samma anslag och samma uppgifter att representera Sverige, hålla tal på konferenser och inviga köpcentran som nuvarande statschefen har.
Folkomröstningar är fortfarande byråkratiska, dyra och ska väl försöka undvikas så mycket som möjligt. Om ett tiotal år när det är prinsessan Victorias tur att ta över kronan så kommer ett e-leg och ett musklick lösa varje val av statschef. Victoria lär ställa upp i valet och samtidigt vinna det. Efter kungen vet hon bäst vilken roll en statschef har, dels för att hon är uppvuxen med det och har det i ryggmärgen. Men också för att hon fick gå före i kön till UD:s diplomatprogram.

Själv hoppas jag på att Zlatan blir president.

/Simon

Kommentarer
Postat av: Tobias

Nu blir det detaljpet här igen. Jag var på ett föredrag med chefen för diplomatprogramet på universitetet i höstas.



Hon bestred å det starkaste att Victoria skulle ha fått gå före i rekryteringen. Hon blev aldrig rekyrterad, dom skapade helt enkelt en specialplats för henne. Det året var det alltså en person mer på diplomatprogramet än vanligtvis. :) :p



Annars håller jag med om att undvika dyra folkområstningar, i min kära hemkommun har skattepengarna slösats på att fråga alla om dom vi vill att ett utomhusbadhus ska byggas. Jag an komma på många bättre användningsområden till de pengarna...

2008-06-04 @ 17:58:30
URL: http://tobbs.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0