Olika slut på liknande karriärer

Ja, ångesten verkar snabbt har tröttat ut sig på sin barbackaridning på min rygg. Men det krävdes ett telefonsamtal och ett kamerainköp på 4500 kronor. Har alltså gått och blivit med kamera, en Nikon D40 med standardobjektivet 18-55 mm.
En investering för livet, börjar allt mer och mer identifiera mig som den journalist jag vill vara och inte som den lagerarbetare jag är.



Göran Skytte                    foto:Hammarbykyrkan

Har precis börjat läsa Göran Skyttes självbiografi som jag fick i födelsedagspresent av mormor och morfar. Göran Skytte, idag 63 år gammal, är en svensk journalist. Under 1970-talet och framåt ingick han, Guillou och andra i den svenska skolan av vänsterjournalister. Hans bok handlar om hans hasch-inpyrda ungdom, livet som svensk murvel och hur han vid 50 års ålder 1995 blev troende kristen. Hans kristna tro blev ett stort omväldande i hans liv och många gamla murvelrävar har öppet gått emot hans backstabbande mot den annars rätt ateistiska socialismen.



Hunter S. Thompson                                        foto: Corbis

Nästa bok som ligger och väntar efter Skytte är en annan journalists självbiografi. Journalistkårens svar på Kurt Cobain skulle man kunna säga. Boken är Hunter S. Thompson- Fear & Loathing in Las Vegas.
Thompson var med och startade det som kallas för Gonzo-journalistik under 60-talet. Hunter S. Thompson beskylldes aldrig eller ingick i något som liknade svensk medievänster. I USA existerar som alla vet inte någon egentlig vänster alls. Där vi i Sverige har ett vänsterblock och ett liberalt block så har USA ett liberalt block och ett konservativt block.
Det liberala blocket var väl vad man skulle kunna sätta Thompson i. Alla som har sett Fear & Loathing som film med Johnny Depp i huvudrollen vet hur drogliberal Thompson var.

Två stycken olika journalistöden. Göran Skytte tar på gamla dar och rundar av sin karriär med att lämna medievänstern, bli kristen och skriva ledare för konservativa Svenska Dagbladet. Hunter S. Thompson hade hela tiden kvar den barbacka-ridande ångesten jag hade i förmiddags. 68 år gammal tog han år 2005 och rundade av sin karriär med en pistolkula i skallen.

Coolhetsfaktorn känns väl sådär med Skytte. Pistolen känns väl ännu mindre sådär. Men nu har jag valt att plugga till murvel, och med den snabbt analkande arbetsmarknaden känns det som om något av botemedelerna mot ångesten får duga. Antingen det eller sadla om till lagerarbetare igen.

Om en månad när Fear & Loathing är utläst, så kommer som tur är nästa bok ut.
Byt Namn! - och andra sätt att lyckas som journalist av Klas Ericsson och Anders Rydell. Här nere intervjuade i Svt-bloggen LLC om journalisters kläder.



Måste fixa såna där Moscotbrillor.

/Simon

Kommentarer
Postat av: stacy

simon, är din bok av s. thompson på svenska eller engelska?

2008-09-01 @ 22:50:06
URL: http://inanothertown.blogg.se/
Postat av: Simon

Engelska tror jag faktiskt. Tror knappt den finns på svenska.

2008-09-02 @ 08:23:57
URL: http://svartepetter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0