Tro & Pengar

Vita amerikaner kan vara jordens äckligaste människor. Bara kolla den här sidan. För er som inte vet är det en hemsida som säljer kyskhetsringar- en amerikansk, i grunden religiös, rörelse där tonåringar och unga vuxna bär en ring för att säga att de väntar med sex tills äktenskapet. Fine! Det köper jag. Men det jag inte köper är hur man gör religion till Mammon.När tro används för att tjäna pengar.

Ett av de stora reklampelarna och tonårsidolerna för kyskhetsringar är rockbandet Jonas Brothers. Här kommer en satir av Liquid Generation.



Kopplingen till Republikanerna på slutet är väldigt rolig. Eller, nja, väldigt otäck i all sin rolighet. Just nu är jag på de sista sidorna i Jeremy Schaills bok "Blackwater- Världens mäktigaste privatarmé". Det är slag under bältet att jag drar parareller från oskyldiga Disney-popband till legoknektar i Irak. Missförstå mig rätt nu, men mönstret går att se. Under Bushs tid som president är Irakkriget historiens mest privatiserade krig, där företag som Blackwater tjänat miljarder dollar på kriget, och fått de feta kontrakten med den amerikanska regeringen tack vare svågerpolitik.
I september 2007 skjöt Blackwater-trupper ihjäl 17 människor på ett torg i Bagdad. Enligt konstens alla regler när staten har våldsmonopolet borde en utredning tillkommit och en militär domstol fällt de ansvariga soldaterna. Men eftersom skyttarna var privatanställda med kontrakt till utrikesdepartementet gällde inte militärlagstiftnig (endast om kontrakt till försvarsdept.= krigsrätt) och i Irak var de immuna mot åtal. Inte en skytt fälldes trots att 17 personer dog.
Erik Prince, högerextrem ägare till Blackwater och stor bidragsgivare till Bush, är i dag dollarmiljardär. Men också mångårig bidragsgivare till många högerkristna organisationer och det republikanska partiet. Blackwater och Bush har diskuterats i medier som moderna korsriddare, där privatiseringar, tro och krig används för att tjäna pengar.

Återigen till kyskhetsringarna. Inte för att det är fel att tjäna pengar. Men precis som det är omoraliskt att tjänga pengar på cigaretter, vapen, knark så är det omoraliskt att göra det på religion. Och framför allt krig.
Vita amerikaner är bland det äckligaste som finns. No doubt. Jesus, en rätt frisk gestalt i kristendomen, sparkade själv ut köpmännen från templet och menade att tro och pengar inte har något med varandra att göra.

/Simon

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0